Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II. János Pál pápa boldoggá avatása

2011.05.01

 

Tiszteletre méltó II. János Pál pápa boldoggáavatása fontos egyházi esemény, amely a következő öt mozzanatból áll – olvashatjuk a február 18-án kiadott közleményben.

A szertartást előkészítő imavirrasztás április 30-án, szombaton este 20 órakor kezdődik Rómában, a Circus Maximus területén. A virrasztást a római egyházmegye szervezi, amelynek Isten szolgája püspöke volt. A szertartáshoz, amelyet Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke vezet, XVI. Benedek pápa videó összeköttetésen keresztül csatlakozik.

A boldoggáavatási szertartás, amelynek főcelebránsa a Szentatya, május elsején, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik a Szent Péter téren. A részvételhez nincs szükség jegyre, a tér és a környező utcák megközelítését a közbiztonsági szervek irányítják.

A szertartást követően minden hívő leróhatja tiszteletét az újonnan boldoggáavatott földi maradványai előtt a Szent Péter-bazilika Confessio oltáránál. A tiszteletadás lehetősége mindaddig tart, amíg véget nem ér a hívek áradata.

A boldoggáavatás utáni hálaadó szentmise május 2-án, hétfőn délelőtt fél 11-kor kezdődik a Szent Péter téren. A szertartást Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár mutatja be.

Az újonnan boldoggá avatott földi maradványainak újratemetésére magánszertartás keretében kerül sor a Szent Péter-bazilika Szent Sebestyén-kápolnájában.

Az egyes mozzanatok részleteit az illetékes hivatalok a későbbiekben teszik közzé.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

 

Az alábbi videón a boldoggáavatás szertartásának televíziós közvetítése látható:

 

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/05/01/09/II_Janos_Pal_boldogga_avatasa.aspx